15.6.2010

Live Cams - verkon kamerat puhelimeesi

Maailmasta löytyy lukematon määrä valvontakameroita, joita ulkopuoliset pääsevät seuraamaan omalta koneeltaan milloin vain. Live Cams on App Storesta löytyvä pieni ohjelma, jonka avulla uteliaat käyttäjät voivat seurata maailman tapahtumia omalta puhelimeltaan mistä ja milloin vain. Ohjelman avulla voi etsiä verkkokameroiden antia niin kategorian, kuin tarkempienkin hakukriteerien mukaan.

Live Cams tukee myös laajaa kirjoa itse lisättäviä verkkokameroita, ja ohjelman avulla pystyykin tarkastelemaan sekä etäkääntelemään myös esimerkiksi aiemmin esiteltyä Foscamin Fi8908W ip-kameran kuvaa.

Tässä artikkelintyngässä esittelen hieman kuinka Live Cams toimii, sekä otan kantaa kuinka helposti oman ip-kameran saa liitettyä tarkasteltavaksi ohjelmaan.

Live Cams
Kehittäjä: Barry Egerter
Hinta: 0,79e
Arvosteltu versio: 3.7

Ohjelma yleisesti

Live Cams on varsin yksinkertainen käyttää. Ohjelman alareunasta löytyy painikkeina haku, suosikit, random-kamerat, viimeaikaiset kamerat, uusien kameroiden lisäys, omat kamerat, asetukset sekä help.

Ohjelman sisäisellä haulla voi etsiä kameroita joko kategorioittain (kuten lentokentät, eläimet, rannat, kaupungit tai vaikkama maisemat) tai määrittää customhaun ja hakea kameroita esimerkiksi maan mukaan. Suomesta ohjelma löytää kirjoitushetkellä 37 julkista kameraa, joita osaa voi myös ohjata suoraan laitteella.

 Hakutuloksia Suomen kameratarjonnasta

Löydettyjä kiinnostavia kameroita voi lisätä suosikkikameroiksi, jolloin kamerat on helppo löytää myöhemmin. Random-painikkeella ohjelma arpoo ruudulle sattumanvaraisesti uusia kameroita mikäli käyttäjä haluaa kokeilla onneaan. Klikkaamalla kameran pikkukuvaa pääsee tarkastelemaan kameran kuvaa koko ruudulta.
 
 Livekuvaa Leviltä

Asetusvalikon vaihtoehdot

Ohjelman asetuksista voi säätää näytettävien kameroiden määrää ruudukossa joko 1x2, 2x2, 2x3, 3x3 tai 3x4 ruudukoiksi. Asetuksista valitaan myös haluaako videokuvan laadun priorisoitavan paremman resoluution vai nopeamman kuvanpäivityksen mukaan sekä esimerkiksi mitä kameroita haluaa käynnistyksen yhteydessä ladattavaksi ensimmäisenä näkyviin.

Oman kameran lisääminen ohjelmaan

Live Cams toimii myös omien ip-kameroiden valvontakameraohjelmistona, sillä ohjelma tukee varsin laajalla kirjolla eri verkkokamerabrandeja natiivisti. Oman kameran lisääminen tapahtuu valitsemalla joko tuettujen valmistajien listalta kameran merkki, tai käyttämällä URL-muotoista Generic MJPEG streamia tai JPE-kuvaa. Live Cams tukee tunnetuimpien verkkokokameramerkkien lisäksi myös NVR (Network Video Recorder) ohjelmistoja kuten Abelcam, Blue Iris, EvoCam, Iris, IVC Relay Server sekä Webcam XP.

Tuettujen kameroiden listalta löytyy suora tuki Foscamin ip-kameroille, joten merkin valinnan jälkeen ohjelmaan syötetään haluttu kameran nimi, ip-osoite, portti sekä käyttäjätunnus ja salasana. Tämän jälkeen ohjelma listaa uuden kameran "My Cams"-valikossa, josta kameran kuvaa pääsee katsomaan tarkemmin. Live Cams tukee suoraan myös Foscamin liikuttamista, joten ohjelma onkin omiaan omien kameroiden tarkkailuun reissun päältä.

Foscam FI8908W ip-kameran hallintaa Live Cams -ohjelmalla


Kameran hallintamoodista löytyy painikkeet kameran kääntämiselle nuolipainikkeilla sekä automaattiseurannalle pysty sekä vaakasuunnassa. Oikeasta yläkulmasta löytyy kuvakaappaus- sekä suosikkipainike.

Yhteenveto

Live Cams on jälleen yksi mainio esimerkki siitä, että edullinen hinta sekä tarpeeksi yksinkertainen toteutus riittävän laajoilla ominaisuuksilla tuottaa lopputulokseksi mainion viihdepaketin, josta on myös hyötyä mikäli omistaa omia ip-kameroita. Ohjelma on suorastaan naurettavan halpa tapa saada puhelimeen toimiva omien valvontakameroiden hallintaohjelmisto, ja hinta on edullinen vaikka omia kameroita ei edes omistaisi. Maailman tarkasteleminen verkkokameroiden välityksellä tuottaa varsin isovelimäisen fiiliksen, varsinkin jos löytää kameran, jota pääsee itse ohjailemaan.

Live cams (versio 3.7)
+ Edullinen peruskäyttäjälle, todella edullinen jos omistaa omia kameroita
+ Verkkokameratiirailu on yllättävän hauskaa puuhaa
+ Varsin laaja tuki erilaisille ip-kameroille sekä ohjelmistoille
+ Natiivituki Foscamin kameroille
+ Kustomoitavissa oleva kameraruudukko, jopa 12 kameraa näkyville samaan aikaan
+ Toimii mainiosti Wlanin-yli...
- ...mutta 3G:n yli videot ovat järjestäen slideshow-esityksiä (384 yhteys, nopeammalla yhteydellä luultavasti ei ongelmia).

Arvosana 4.5/5

EDIT: Live Cams päivittyi versioonsa 4.0 tuoden ulkoasuun muutoksia, kuten tuen pystykäytölle sekä muutoksia ohjelman painikkeisiin. Tämän arvostelun kuvat ovat ohjelmasta versiosta 3.7, joten nykyinen versio poikkeaa ulkonäöltään hieman tämän artikkelin kuvista.

Kehittäjä: Barry Egerter
Hinta: 0,79e

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti