12.6.2010

Sleep Cycle - unianalyysiä dynaamisella herätyksellä

Tuntuuko sinusta koskaan siltä, että tajuntaasi pärähtää aamuisin kova meteli aina silloin kun olet syvässä unessa? Häiritsevän äänen paikallistamiseen menee vähintäänkin puoli ikuisuutta ennenkuin tajuat että ääni tulee herätyskellosta ja laahustaessasi kohti kahvinkeitintä potkit kivuliaasti matkalla varpaasi jokaiseen mahdolliseen esteeseen kun silmäsi ovat vielä puoliummessa? Ei hätää, ongelmaasi saattaa löytyä ratkaisu.

iPhonen ohjelmamarketissa, App Storessa, on jo pidempään ollut saatavilla erilaisia herätyskelloihin sekä herätykseen liittyviä ohjelmia laidasta laitaan. Tällä kertaa esittelen useasti App Storen 25 suosituimman maksullisen ohjelman listalla esiintyneen Sleep Cyclen, joka analysoi yön aikana untasi liikehdintäsi perusteella ja pyrkii herättämään sinut kun unesi on kevyimmillään. Tällöin ainakin teoriassa ihminen tuntee itsensä virkeämmäksi herätessään jonka myötä lyhyemmätkin unet tuntuvat todellisuutta pidemmältä.

Sleep Cycle Alarm Clock
Kehittäjä: LexWare Labs AB
Hinta: 0,79e

Sleep Cycle on tarkoitettu korvaamaan iPhonen oman herätyskellon. Ohjelman perusideana on se, että käyttäjä kertoo ohjelmalle illalla kellonajan, jolloin haluaa olla viimeistään hereillä. Tämän jälkeen ohjelma jätetään päälle ja asetetaan suurinpiirtein käyttäjän tyynyn alle, ei kuitenkaan suoraan pään kohdalle. Sleep Cycle käyttää iPhonen kiihtyvyysanturia hyväkseen rekisteröiden käyttäjän yölliset liikkeet, analysoi sen mukaan käyttäjän unen vaiheet ja herättää käyttäjän ennen toivottua kellonaikaa kun unen vaihe on valveunen kohdalla. Ohjelman mukaan käyttäjä kokee olonsa virkeämmäksi vaikka unet jäisivät alkuperäistä lyhytkestoisemmiksi.


Ihmisen unen rytmin taustaa

Ihmisen unirytmi on kestoltaan yleensä noin 90-100 minuuttia  (Wikipedian lähde), jonka aikana ihminen käy läpi unen eri vaiheet aina kevyestä unesta syvään uneen, josta uni vaihtuu REM-uneksi (Rapid Eye Movement, lähde) tai NREM-uneksi (Non-REM) ja jälleen kevyeksi uneksi.

Ihmisen unta on tutkittu mittaamalla aivojen toimintaa unen aikana. Kevyen unen ja valvetilan välinen ero ei ole suuri ainakaan aivokäyrää mitattaessa. Syvän unen aikana ihminen on usein fyysisesti lamaantunut eikä näe unia ennenkuin uni vaihtuu REM-uneksi. REM-unta kutsutaan vilkeuneksi, jolloin ihminen näkee usein surrealistisia sekä epäloogisia unia. NREM-unta kutsutaan myös ortouneksi, ja tuolloin ihminen näkee loogisempia sekä arkisempia unia.

Koska ihmisen unisykli on tieteellisesti myös todistettu, on ainakin teoriassa mahdollista että ihmisen unen vaiheita seuraava ohjelma pystyisi herättämään ihmisen valveunen aikana, jolloin ihminen kokisi olonsa heräämisen aikaan mahdollisimman virkeäksi. Tämä siis teoriassa, mutta miten ohjelma toimii käytännössä?

Sleep Cyclen ominaisuudet

Sleep Cyclessä on viisi valikkoa; ohjevalikon, testaustoiminnon, asetukset, hälytysvalikon sekä statistiikan. Ohjevalikossa neuvotaan kuvallisin ohjein ohjelman käytöstä, puhelimen sijoituksesta sänkyyn sekä unirytmeistä. Testaustoiminnon avulla käyttäjä voi etukäteen etsiä parhaan sijoituspaikan puhelimelle äänimerkkien avulla. Puhelin ei saa olla liian lähellä nukkujaa eikä myöskään liian kaukana, jotta liikkeet rekisteröityvät oikein.

Asetuksista käyttäjä voi valita haluamansa soittoäänen sekä resetoida ohjelman calibroinnit. Valmiita soittoääniä löytyy kahdeksan kappaletta eikä ainakaan nykyisessä versiossa ole mahdollisuutta valita omaa kappaletta. Soittoäänet ovat kaikki varsin rauhallisia, joten käyttäjä löytänee kyllä sopivimman äänen itselleen.

Hälytysvalikosta käyttäjä määrittelee haluamansa takarajan herätykselle ja statistiikasta pääsee katsomaan aiempien öiden analyysikäyrät sekä tuloksia on mahdollista jakaa sähköpostitse tai suoraan Facebookkiin.

Sleep Cyclen toiminta

iPhonen OS3.0 ei tue kolmansien osapuolten ohjelmien moniajoa, joten nukkumaan mentäessä ohjelma on jätettävä päälle sekä varmistettava että puhelin ei ole äänettömällä. Tämän kuun loppupuolella julkistettava iOS4.0 tuo kuitenkin moniajon iPhone 3GS sekä iPhone 4 -malleille, joten jatkossa ohjelma luultavimmin saa tuen moniajolle. Puhelimen näyttöä ei myöskään saa laittaa lukkotilaan, vaan puhelin asetetaan tyynyn tai ohuen patjan alle näyttö alaspäin. Puhelin suositellaan pidettäväksi laturissa koko yön ajan vaikka ohjelma on suunniteltu niin, että näyttö sammuu yön ajaksi.

Kun haluttu herätysaika on valittu, puhelin asemiin ja käyttäjä unten maille. Ohjelma analysoi käyttäjän unirytmiä muutamien öiden ajan ennenkuin toimintavarmuus kasvaa. Tämän vuoksi ohjelman kalibroinnit pyydetään nollaamaan mikäli käyttäjä vaihtaa tyynyä, patjaa tai sänkyä. Ohjelman ohjeiden mukaan herätyksen toiminta pitäisi parantua muutaman yön jälkeen, joten ensimmäisen yön herätyksen perusteella ei kannata tehdä vielä liian vahvoja johtopäätöksiä.

Tallennettujen öiden statistiikat ovat tarkasteltavissa heti aamun herätyksen jälkeen. Ohjelma tallentaa yöt arkistoon, näyttää nukkumaanmenon sekä herätyksen kellonajat, unen keston sekä keskiarvon kaikkien tallennettujen öiden välillä. Statistiikan kuvaajat ovat havainnollisia sekä varsin mielenkiintoisia katsoa, varsinkin yön heräämispiikit ovat selkeästi nähtävissä.

Ohjelma on tehty niin, että mikäli käyttäjän unisykli ei nouse kevyeen uneen ennen haluttua määräaikaa, ohjelma herättää kuitenkin käyttäjän kun toivottu kellonaika koittaa.

Käyttökokemukset

Sleep Cyclen käyttö on ollut varsin antoisaa, useana aamuna olen huomannut herääväni noin puoli tuntia ennen asettamaani kellonaikaa. Johtuen moniajon puutteesta, olen kuitenkin pitänyt  myös puhelimen oman herätyksen päällä varmuuden vuoksi. Mikäli yöllä unenpöpperössä käyttää puhelinta, tai esimerkiksi lukee saapuneen tekstiviestin ja unohtaa kytkeä ohjelman takaisin päälle, saattaa aamulla muuten yllättää iloinen ns. pommiin nukkuminen. Onneksi omalla kohdallani ei kuitenkaan ole käynyt kyseistä vahinkoa, joten Sleep Cycle on ollut erittäin positiivinen kokemus.

Sleep Cyclen alle euron hinta on tuskin kenellekään este ohjelman hankkimiselle, eikä varsinkaan suuri rahallinen menetys vaikka ohjelma ei tuottaisikaan käyttäjälleen toivottua lopputulosta. Omalta kohdaltani voin kuitenkin suositella lämpimästi ohjelmaa, sillä ainakin omasta mielestäni olen herännyt aamuisin normaalia virkeämpänä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Pelkästään yöllisten unirytmien statistiikat tekevät ohjelmasta hintansa arvoisen, joten kannattaa tutustua!

Sleep Cycle
+ Hauska idea ja tuntuu toimivan
+ Statistiikat mielenkiintoista katseltavaa
+ Soittoäänet mukavan rauhallisia
+ Edullinen (0,79e)
- Ohjelma pidettävä päällä sekä näyttö lukitsematta (korjaantunee tulevan iOS4.0 päivityksen jälkeen)

Arvosana 4/5

Jos ohjelma kiinnostaa, niin tässä suora linkki iTunesiin.
Ohjelman omat kotisivut

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tämän sleep cyclen. Ennen en jaksa millään nousta ja en välitä edes herätys kellosta. Nyt herään sopivasti töigin eikä tarvitse äkkiä pukea ja lähteä ajamaan autoa.

Lähetä kommentti