11.6.2010

ReittiGPS VS. Reittihaku iPhonelle

Ne, jotka käyttävät runsaasti paikallisliikennettä luultavasti tietävät, että tarkempia pysäkkikohtaisia aikatauluja sekä paikallisliikenteen reittejä on kätevä tarkistaa verkosta. Ainakin Helsingin alueen paikallisliikenteen sekä Tampereen paikallisliikenteen reittioppaat löytyvät helposti selaimella ja palvelut ovat olleet ahkerassa käytössä myös allekirjoittaneella.

Aikataulujen haku matkapuhelimella ei ole mitenkään uusi ilmiö, jo vuosia palvelut ovat toimineet wap-muotoisina ja esimerkiksi Tampereella aikatauluja on voinut tarkistaa matkan aikana, tosin palveluiden ominaisuudet ja käytettävyys ovat olleet hieman vaikeahkoja.

Nykyaikaiset kosketusnäytölliset älypuhelimet ovat kuitenkin tuoneet aivan uusia mahdollisuuksia ohjelmille ja ohjelmien ominaisuudet sekä käyttäjäystävällisyydet ovat parantuneet viime vuosina hurjasti. Uudet sovellukset osaavat käyttää hyväkseen puhelimien GPS-paikannusta, sekä hakea seuraavat yhteydet muutaman painalluksen jälkeen.

Seuraavassa otetaan kantaa kahteen samankaltaiseen ohjelmaan iPhonelle Tampereella asuvan käyttäjän näkökulmasta. ReittiGPS-sovellus on ollut saatavilla iPhonelle jo vajaan kaksi vuotta, mutta Reittihaku on hieman uudempi tuttavuus tarjonnassa.

Seuraavassa käyn hieman läpi kumpaakin ohjelmaa erikseen, sekä lopuksi yhteenvedossa vertaan kyseisiä ohjelmia keskenään.


ReittiGPS
Essentia Solutions 2,99e

ReittiGPS on jo hieman pidempään ollut Appstoren valikoimissa, ja saavuttanut varsin suuren suosion varsinkin pääkaupunkiseudun käyttäjien keskuudessa. ReittiGPS onkin roikkunut usein Appstoren maksettujen top 25 listoilla, varsinkin uusien päivitysten jälkeen. ReittiGPS toimii virallisesti vain pääkaupunkiseudulla, mutta epävirallinen tuki ohjelmalle löytyy Tampereen ja Oulun alueelle. Kyseisten kolmen alueen reittioppaat ovat pohjimmiltaan samat, joka mahdollistaa ohjelman toimimisen myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla.

ReittiGPS:n toiminta on hyvin virtaviivaista, käyttäjä valitsee lähtöpisteen (oletuksena gps-sijainti) sekä haluamansa määränpään, ja ohjelma etsii sopivimman reitin paikallisliikenteen aikatauluista näiden pisteiden välille. Uutta osoitetta kirjoittaessa osoitteen voi halutessaan merkitä suosikiksi, jolloin osoite jää talteen myöhempiä hakuja varten pääsivun osoiterullaan.

ReittiGPS:n asetuksista löytyy lähinnä suosikkiosotteiden muokkausvalinnat, kävelynopeuden sekä reittityypin valinta.

ReittiGPS listaa löytämänsä tulokset aikajärjestykseen näyttämällä reitin matka-ajan, käveltävän matkan ja kellonajan milloin pysäkille olisi syytä lähteä kävelemään sekä kellonajan määränpäässä. Ohjelma listaa vähintäänkin riittävän määrän vaihtoehtoja, ja lisää mahdollisuuksia saa ladattua tarvittaessa.

ReittiGPS näyttää valitun reitin tiedot tarkemmin, jolloin käyttäjällä on mahdollisuus katsella reittiä kartalla, tai laittaa hälytystoiminnon päälle, jolloin puhelin antaa merkkiäänen kun lähestytään määränpäätä.

Hälytystoiminto kuitenkin vaatii että käyttäjä jättää ohjelman päälle hälytystilaan ja sujauttaa puhelimen esimerkiksi povitaskuun. Mikäli ohjelman sulkee, ei puhelin enää hälytä määränpäässä moniajon puuttuessa. Tämä toiminto toki paranee kun Apple julkaisee iOS4.0 tämän kuun loppupuolella (kesäkuu 2010), jolloin tietyntyyppiset moniajot tulevat mahdollisiksi.

Kun valittua reittiä haluaa katsoa kartalta, avaa ReittiGPS kartan iPhonen omaan karttaselaimeen. Toteutuksesta johtuen käyttäjä ei näe kartalla kuin alku ja loppupisteen sekä kartat-sovelluksen piirtämän reitin näiden pisteiden välille. Koska ReittiGPS ei tue (ainakaan vielä) ohjelman sisäisiä karttoja eikä pysäkkejä, kartalle piirtyvä reitti ei vastaa linjan oikeaa reittiä.

HUOMIO: ReittiGPS osaa pysäkkikohtaiset kartannäytöt ohjelman sisäisesti pääkaupunkiseudulla, mutta nämä toiminnot eivät ole käytössä Tampereella tai Oulussa. Edelleen painotan että tämä yhteenveto on tehty Tampereen käyttäjän näkökulmasta.





Reittihaku 
Visio Partnership 2,99e

Reittihaku on uudempi tulokas iPhonen appstore-valikoimaan. Reittihaku ilmoittaa tukevansa pääkaupunkiseudun sekä Tampereen virallisia reittioppaita sekä 18 kaupungin seudun matkahuollon aikatauluja mukaanlukien kaupungit Hyvinkää, Hämeenlinna, Iisalmi, Jyväskylä, Kotka, Kouvola, Kuopio, Lahti, Pori, Porvoo, Rauma, Riihimäki, Rovaniemi, Salo, Savonlinna, Seinäjoki, Tampere sekä Varkaus.

Ensimmäisenä Reittihakuun täytyy määritellä käytetty palvelu, eli valita alue jonka reittejä haluaa hakea. Reittihaussa on oletuksena valittu käytettäväksi palveluksi Helsingin alueen, mikä on aiheuttanut hätäisissä käyttäjissä muualla suomea ihmetystä miksi ohjelma ei suostu toimimaan. Kunhan asetuksiin valitsee oman alueen, tämä ongelma on kuitenkin ratkaistu.

Reittihaulla voi hakea aikatauluja sekä reittejä joko käyttäen lähtöpaikkana GPS-sijaintia tai valitsemalla lähtö sekä määränpään osoitteen manuaalisesti. Haussa voi myös määritellä itse päivämäärän sekä kellonajan milloin haluaa olla perillä tai vastaavasti koska haluaa lähteä liikkeelle. Oletuksena tarjotaan kuitenkin  lähtöpisteeksi omaa sijaintia sekä nykyistä kellonaikaa, joten käytännössä suurimmassa osassa tapauksia riittää kun kirjoittaa pelkän halutun määränpään ja etsii reittiä. Ohjelmaan voi myös tallentaa valmiiksi haluttuja osotteita, jolloin säästyy kirjoittamisen vaivalta.

Ohjelma etsii reitin kohtuullisen nopeasti ja listaa reittimahdollisuudet näyttäen linjan, kävelymatkan, matka-ajan sekä ajan milloin pysäkille tulisi lähteä kävelemään ja kellonajan halutussa määränpäässä.

Valitsemalla sopivimman yhteyden, pääsee tarkastelemaan reitin tietoja tarkemmin sekä katsomaan kellonajat milloin kyseinen linja on milläkin pysäkillä. Toiminto on varsin hyödyllinen mikäli matkaan hyppää muitakin tuttuja reitin varrelta, heille on helppo informoida aika milloin pysäkillä pitäisi suurinpiirtein olla.

Valittua reittiä voi tarkastella myös ohjelman sisäisesti kartalta, jolloin ohjelma kertoo merkillä lähtöpisteen sekä lähimmän pysäkin, sekä piirtää reitin pysäkkien mukaan kartalle aina määränpäähän saakka. Tämä toiminto on erityisen hyödyllinen matkustajille jotka käyttävät ennaltaan tuntematonta linjaa. Kartalta on helppo seurata milloin kannattaa painaa pysähtymisnappia ja jäädä pois. 

Reitti kartalla piirretään pysäkkien osotteiden perusteella, joten lähempää tarkasteltuna reitti saattaa "oikoa" kartalla mutkat suoriksi, mutta kuitenkin piirtyvä reitti kuvastaa varsin tarkasti ajettavaa reittiä.



Yhteenveto

Olen käyttänyt ReittiGPS-ohjelmaa keväästä 2009 saakka ja tutustuin Reittihakuun keväällä 2010. ReittiGPS ohjelmana on toiminut aina hyvin sekä luotettavasti. Kun ReittiGPS päivittyi tukemaan pääkaupunkiseudun alueella pysäkkikohtaisia karttoja sekä linjojen oikeita reittejä otin yhteyttä ohjelman valmistajaan kysyäkseni miksei toiminto ole käytössä Tampereella. Syy asiaan oli ohjelmoijan mukaan se, että Tampereen pysäkeistä ei ole saatavilla (ilmeisesti helposti) pysäkkikoordinaatteja, joten toimintoa ei ole sen takia muualla kuin pääkaupunkiseudulla.

Kun tutustuin keväällä 2010 Reittihakuun oli vähintäänkin erittäin suuri positiivinen yllätys että ohjelma tarjoaa ainakin Tampereen alueen käyttäjille runsaasti enemmän toimintoja edullisemmin kuin ReittiGPS. (ReittiGPS hinta oli 3,99e kunnes Reittihaku ilmaantui kilpailuun mukaan ja nousi hetkeksi suosituimpien maksullisten ohjelmien joukkoon. Tällöin ReittiGPS hinta laskettiin ensin tarjousmuotoisesti samaan kuin Reittihaun ja lopulta hinta jäi pysyvästi 2,99 euroon.)

Reittihaku siis tarjoaa ainakin Tampereen alueella paremmat toiminnot kuin ReittiGPS. Kuitenkaan pääkaupunkiseudun alueella itselläni ei ole ollut mahdollista testata ohjelmia, joten uskoisin pääkaupunkiseutulaisilla olevan valittavana näiden kahden ohjelman välillä lähinnä omien makumieltymysten mukaan.

Kumpikin ohjelma tekee reittien haut suurinpiirtein yhtä nopeasti ja perustoiminnot ovat kummassakin samat. Mikäli käyttäjä ei asu pääkaupunkiseudulla, antaa Reittihaku kuitenkin paremmat ominaisuudet kuin ReittiGPS. Ainakin allekirjoittaneella ReittiGPS on jäänyt miltei täysin käyttämättä sen jälkeen kun latasin Reittihaun. Alla on lueteltu ohjelmien väliset erot.

ReittiGPS
+ Muistiin tallennettujen osotteiden valinta helppoa valintapyörästä
+ Reittituloksia näkyy vähintäänkin riittävästi kerralla
- Linjojen todellisia reittejä ei näe kuin pääkaupunkiseudulla

Essentia Solutions 2,99e

Reittihaku
+ Määränpään ja kohteen osoitteiden vaihto päikseen yhdellä painikkeella
+ Halutun lähtöpäivämäärän sekä kellonajan määritys (lähtökellonaika / perilläoloaika)
+ Pysäkkikohtaiset kartat linjoista myös muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla
+ Kartalta helppo seurata linjan reittiä esimerkiksi silloin kun ei tunne reittiä entuudestaan 

Visio Partnership 2,99e


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Suosittelen kokeilemaan Reitit nimistä iPhone-reittiopasta
http://itunes.apple.com/us/app/reitit-for-iphone/id474018978?mt=8

Sovelluksen kehitysblogia voi lukea täältä
http://reitit.wordpress.com

Lähetä kommentti