2.1.2011

Medialauta olohuoneeseen

Nykyään yhä useammin olohuoneeseen sijoitetaan television yhteyteen multimedialaite, jonka kautta on mahdollista katsella videoita ja elokuvia, esitellä valokuvia tai esimerkiksi surffata Internetissä olohuoneen television kautta. Asiaan tarvitaan yleensä näiden toimintojen mahdollistava multimedialaite, joka voi olla esimerkiksi Sonyn Playstation 3 tai ihan olohuonekäyttöön valjastettu multimediatietokone.

Olohuoneeseen sopivia tietokoneita on tarjolla monilta eri valmistajilta. Yleensä yhteisenä kaikille koneille on normaalia tietokonetta pienempi koko ja multimediakäyttöön soveltuvat liittimet, kuten HDMI-liitäntä sekä optiset ääniliitännät äänentoistolaitteistolle. Tällä kertaa allekirjoittanut päätyi Applen pieneen Mac Mini -pöytäkoneeseen, joka on erittäin pienikokoinen sekä hiljainen tietokone edellä mainituilla ominaisuuksilla sekä liitännöillä varustettuna.

Multimediatietokonetta voidaan yleensä ohjata joko kaukosäätimellä tai perinteisesti hiiren ja näppäimistön avulla, onhan kyseessä kuitenkin oikea tietokone. Olohuonekäytössä hiiri ja näppäimistö ovat kuitenkin usein rasitteena sillä niiden käyttö vaatii aina jonkin verran pöytätilaa ja sopivan paikan josta laitteet löytyvät tarvittaessa.

Tässä artikkelissa esitellään lyhyesti kuvallisen raportin avulla, kuinka allekirjoittanut toteutti sylikäyttöön tarkoitetun medialaudan, tai ns. iLankun, jossa Applen bluetoothilla toimivat langaton näppäimistö sekä monikosketusta tukeva Magic Trackpad -kosketusalusta pysyvät jämäkästi puuhun upotetun levyn sisällä.

Suunnittelu

Idea medialaudasta lähti siitä, kun törmäsin Internetissä yhdysvaltalaisen Combine Collective -yrityksen vastaavaan kaupalliseen tuotteeseen. Noin $100 hinta (+postikulut ja tullit) olivat kuitenkin tilaamisen kynnyksenä ja mieleeni tuli ajatus jos vastaavanlaisen laudan voisi tehdä halvemmalla itse.

Puumateriaali löytyi yllättävän helposti Tampereen Bauhausista, liikkeen sahaamon hukkapalalaatikosta tarttui erittäin edullisesti muutama sopivan kokoinen puulevynpala ja tarkempi laudan suunnittelu alkoi. Hukkalevypalat olivat alunperin pöytätasosta ja noin 40mm paksuisia.

Alusta alkaen oli selvää että puun jyrsintä tulisi olemaan haastavin osuus lankussa. Ajatuksena oli tehdä varsin kulmikas lauta, mahdollisesti höyläämällä ensin lankun 40mm paksuudesta 10-15mm pois ja jyrsiä lankkuun näppäimistölle sekä kosketusalustalle sopivat kolot. Varsinkin kosketusalustan pinta oli tarkoitus saada mahdollisimman tarkasti puun tasolle.


Hahmottelin Adoben Photoshop CS4:llä lopputuloksen mallia mittojen kanssa. Lankkuun oli tarkoitus jättää kohtuullinen rannetukitila, jotta sylikäytössä ei tarvitsisi kannatella käsivarsia ilmassa vaan käsiä olisi mahdollista tukea hyvin lankkua vasten ranteilla.



Alkuperäisessä hahmotelmassa oli tarkoitus jyrsiä näppäimistölle sekä kosketusalustalle mahdollisimman tarkat urat joihin laitteet saisi upotettua. Käytännössä suunnitelmat hieman muuttuivat, mutta lopputulos oli varsin lähellä alkuperäistä suunnitelmaa.

Toteutus

Suunnitelman toteutus alkoi lankun sahauksella oikeisiin mittoihin.

 Työstettävää materiaalia oli tarpeeksi

Sirkkelillä leikkaukset sujuivat nopeasti

Mittoihin sahattu lankku kiinnitettiin tukevasti alustaansa ja puun jyrsintä aloitettiin ensin testaamalla hukkapalalla miten puu käyttäytyy ja miten kulmat jne ongelmakohdat tullaan lopulliseen lankkuun toteuttamaan.



Kun testikappaleen harjoittelujyrsimiset oli suoritettu, oli aika siirtyä työstämään lopullista kappaletta. Testaus oli hyödyllistä sillä sen aikana huomattiin että alkuperäisen suunnitelman teräväreunaisia paristokotelon kulmia olisi ollut turhan vaikea toteuttaa. Sen sijaan yläkulmat päätettiin toteuttaa mahdollisimman pienellä jyrsinterällä jyrsimällä paristokotelon oikealle ja vasemmalle puolelle hieman ylimääräistä. Tällöin kosketusalusta sekä näppäimistö olisi helpompia myös nostaa laudasta pois sekä virtapainiketta olisi mahdollista painaa ilman laitteiden kaatamista pois lankulta.

Haluttu paristokoteloiden syvyys oli noin 18.2mm sekä leveys 18mm. Näppäimistön pituus 270mm ja kosketusalustan 130mm. Pituuteen tuli käytännössä kumpaankin päähän noin 3mm ylimääräistä koloa, käytössä oli 6mm terä jolla kulmat tehtiin.

 Lankun työstö aloitettiin jyrsimällä paristokoteloiden kulmat valmiiksi

 Näppäimistön paristokotelon kulmien jyrsintä oli erittäin tarkkaa puuhaa

Jyrsintää jatkettiin 10mm terällä jyrsien upotusten reunat valmiiksi. Tarkoituksena oli tehdä pienillä terillä reunat kuntoon ja suurella terällä keskialueet sekä paristokotelon lopullinen syvyys.

Hiekkapaperilla tarkistettiin että reunat eivät lohjenneet
 Kosketusalustan reunoja jyrsimässä

Paristokotelokulmat sekä reunat valmiina

Kun kulmat ja reunat olivat valmiina, siirryttiin 16mm terällä jyrsimään jäljellä olevat suuret alueet oikeaan syvyyteen. kosketusalustan sekä näppäimistön syvyydeksi mitattiin työntömitan avulla 6.2mm sekä paristokotelon syvyydeksi 18.2mm.

 Lastuja puhallettiin paineilmalla pois

Kosketusalustan upotuksen jyrsintä miltei ohi

 Viimeistelyvaiheessa varmistettiin sovittamalla upotuksen oikeat mitat

Pahin urakka takana, laitteet upposivat kunnolla paikalleen

Jälkimietinnät

Kun puuta lähtee työstämään ei-ammattilainen, aikaa tuhraantuu miettimiseen ja varovaiseen testailuun varsin paljon kun virheisiin ei ole varaa. Aikaa lankun jyrsimiseen alun hukkapalalla harjoittelun mukaan lukien kului noin 5h, joten mistään nopeasta projektista ei lopulta ollut kysymys. 

Lopputulos oli kuitenkin positiivisen onnistunut. Kosketusalustan pinta saatiin millin kymmenyksien tarkkuudella puun tasolle ja upotuksiin ei jäänyt ylimääräistä pelivaraa mihinkään suuntaan, laitteet istuvat koloihinsa kuin nakutettu eivätkä pääse heilumaan.

Suurin työ on nyt takana ja edessä kulmien lopulliset hiomiset sekä puupinnan käsittely tummentavalla ja suojaavalla puuvahalla. Tarkoituksena on mahdollisesti myös käydä höyläyttämässä lankusta pois 10-15mm, jolloin lankku kevenisi huomattavasti. Tällaisenaan lankun paino ja mitat ovat kuitenkin erinomaiset sylikäyttöön. Operaation tuloksena Mac Minin käyttö olohuoneen sohvalta helpottui huomattavasti ja ainakin allekirjoittaneelle puun työstäminen oli mainiota ajanvietettä varsinkin kun lopputulos oli onnistunut.

Alapuolella on vielä kuvia lankusta ennen lopullisia kulmien pyöristämisiä ja käsittelyaineita.









Lankun jatkotyöstäminen

Lankku kävi seuraavana päivänä tasohöylää tervehtimässä, ja 40mm paksuus kaventui 15mm ohuemmaksi. Seuraavassa kuvia ohuemmasta lankusta hiomisen jälkeen ennen puuta tummentavia käsittelyaineita. Puupinta on hiottu varsin sileäksi ensin hiomapaperikarkeudella 180, sen jälkeen karkeudella 320 ja lopuksi karkeudella 1000. Viimeisin käsittely sai pinnan todella sileäksi ja puun pinta myös vaaleni hiomisen johdosta. Tarkoituksena on lopuksi käsitellä puu puuöljyllä tai puuvahalla, joka tummentaa puun lähes mustaksi jättäen kuitenkin puun kuviot näkyviin.




Lankku lopullisessa muodossaan käsittelyaineen jälkeen:






1 kommentti:

Vuokko kirjoitti...

Loistava käyttöliittymä. Tämä olisi vain pitänyt integroida sohvapöytään hienosti. Kiskaista näppistaso esiin reunasta ja kun sen työntää sisään, sitä ei edes oikein huomaakaan. Silloin ei olisi tullut sanottua hupsista kun tiputtaa tuon lattialle ja elektroniikat varisee.

Toisaalta irtonaisena lankku tarjoaa löhösäädön mahdollisuuden.

Odotanpa mitä saat järjestelmästäsi revittyä irti. Paras PC säätö on ollut Ubuntu Netbook Remix ja kosketusnäyttö työpöydästä kopiona.

Lähetä kommentti