18.6.2010

Opas: PayPal -tilin avaaminen ja peruskäyttö

Luottokortti on monelle ihmiselle jokapäiväinen työkalu; sillä voidaan ostaa helposti tuotteita kivijalkaliikkeistä sekä verkkokaupoista. Nykyään kuitenkin uutisoidaan yhä useammin erilaisista tietomurroista sekä huijaussivustoista, jolloin luottokorttitietojen leviäminen vääriin käsiin voi aiheuttaa ikäviä seurauksia ja ennalta arvaamatonta rahaliikennettä korttitilillä.

Nykyään Internet on pullollaan verkkokauppoja, ja hintatietoinen kuluttaja saattaakin löytää varsinaisia löytöjä edullisesti jopa toiselta puolelta maapalloa. Varsin usein edullisia vimpaimia myyvät sivustot tarjoavat maksuvaihtoehdoksi PayPal-maksua. Ongelmana usein kuluttajan kannalta onkin arvioida, voiko verkkokauppoihin luottaa ja miten voi varmistua ettei luottokorttitiedot joudu väärille teille.

Tässä oppaassa käsitellään hieman PayPalin historiaa, kuinka PayPal toimii sekä opastetaan kuinka PayPaliin luodaan uusi tili.


PayPalin historiaa

PayPal, Inc on vuonna 1998 perustettu yhdysvaltalainen yritys, joka välittää rahaliikennettä kuluttajan ja yrityksen välissä ylläpitäen PayPal-maksujärjestelmää (lähde, Wikipedia). Järjestelmä on tarkoitettu korvaamaan perinteisiä maksuvälineitä (esim. luottokortit), ja turvaamaan kuluttajan maksusuoritukset sillä kuluttajan ei tarvitse luovuttaa luottokorttitietojaan kenellekään PayPalilla maksaessaan.

Maailman suurin verkkokauppa eBay osti PayPalin vuonna 2002 noin 1,5 miljardilla dollarilla ja yhtiöllä on henkilökuntaa noin 300 henkilöä. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä PayPalilla on yli 220 miljoonaa käyttäjätiliä.

Miten PayPal toimii?

PayPalin toimintaideana on tarjota kuluttajalle helppoa, turvallista ja nopeaa tapaa maksaa niin pienet kuin suuremmatkin ostokset ympäri Internetiä. Yhä useammat internetsivustot ovat alkaneet hyväksyä myös PayPal-maksuja, joten netissä paljon surffaava törmää varmasti vähän väliä aiheeseen.

Kun käyttäjä rekisteröi PayPal-tilin, luodaan käyttäjälle oma PayPal -tunnus (yleensä sähköpostiosoite + omavalintainen salasana), jonka jälkeen omaan tiliin liitetään luottokortin tiedot. Luottokorteiksi kelpaavat kaikki yleisimmät kortit.

Vaikka useat suomalaiset eivät asiaa tiedäkään, luottokortiksi kelpaa myös ainakin suurimpien pankkien Visa Electron. Visa Electron toimii usein siis ns. "Visakorttina", ainoana erona maksua suorittaessa oikeaan Visaan on se, että Electronin tapauksessa tilin kate varmistetaan heti ja mikäli kate ei riitä, ostotilanne peruuntuu. PayPal tukee myös eri valuuttoja ympäri maailman, joten ostokset onnistuvat helposti verkkokaupasta riippumatta.

Paypal toimii kuluttajan ja verkkokauppojen välissä. Kuvan lähde impexonline.co.uk

Kun asiakas löytää haluamansa tuotteen ja valitsee maksutavaksi PayPalin, siirretään käyttäjä PayPalin kirjaumissivulle. Kirjautumisen jälkeen PayPal esittelee selkeästi tuotetta sekä summaa jonka käyttäjä on maksamassa. Tietojen hyväksymisen jälkeen käyttäjä siirretään takaisin aiemmalle sivulle ja useimmiten käyttäjä saa kiitoksen tilauksesta tai muun vastaavan vahvistusviestin.

Rahaliikenne kulkee asiakkaan ja PayPalin ja PayPalin ja verkkokaupan välillä. Verkkokauppa ei pääse missään vaiheessa näkemään asiakkaan luottokortin tietoja, joten luottokorttien tiedot eivät joudu vääriin käsiin.

Mitä PayPalin käyttö maksaa?

PayPal on ostajalle ilmainen palvelu. PayPal saa toimeentulonsa pienimuotoisista välityspalkkioista esimerkiksi valuuttamuunnosten kohdalla, PayPalin välityspalkkiot jäävät myyjän vastuulle. Karkeasti asiaa voisi kuvailla skenaariolla jossa asiakas ostaa 10e tuotteen ja maksaa sen PayPalille, joka ottaa summasta oman siivunsa ja välittää myyjälle esimerkiksi 9,50e.

PayPal-tilin avaaminen

1. Surffaa osoitteeseen https://www.paypal.com ja valitse vasemmalta kirjautumisen alapuolelta: "New to PayPal? Sign up".

PayPalin etusivu

2. Valitse maaksi Finland, kieli English (tai jokin muu vaihtoehdoista mikäli kielitaitoa löytyy) ja "Personal" vaihtoehdon alapuolelta "Get Started".

Valitse maa, kieli sekä personal-tilin "Get Started"


3. Syötä sivulle tietosi. Johtuen PayPalin yhdysvaltalaistaustasta, joudut luultavasti lisäämään jotain State / Province / Region - kohtaan, lisää esimerkiksi alueesi nimi kuten "Pirkanmaa". Puhelinnumero tulee olla ilman etuliitettä +, eli muotoa 358401234567.

PayPalin tietojen rekisteröiminen

4. Seuraavaksi PayPal kysyy miten haluat käyttää PayPal-tiliäsi. Vaihtoehtoina on joko etukäteismaksu, esimerkiksi tilisiirto PayPal-tilille josta ostoksia maksetaan, tai välitön veloitus luottokortilta. Valitaan oikean puoleinen luottokorttivaihtoehto.

Valitse oikeanpuoleinen Credit card -lohkon "Continue"

5. Perustietojen jälkeen on aika syöttää PayPalille luottokorttisi tiedot (myös suosituimpien pankkien Visa Electron toimii (Sampo, Nordea, OP), syöttää tiedot visakorttina).

Syötä luottokorttisi tiedot

PayPal veloittaa luottokorttitiliäsi 1,5e maksun, jotta voi varmistua että olet luottokortin oikea haltija. Maksun saa takaisin varmistuksen jälkeen. Varmistus tapahtuu käymällä verkkopankissa katsomassa PayPalin veloituksen viestiä, viestissä on nelinumeroinen turvanumero, joka syötetään PayPal-tiliin jotta varmennus onnistuu. Varmennuksen jälkeen PayPal palauttaa veloittamansa summan.

Tässä vaiheessa varmistusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, vaan rekisteröitymisessä jatketaan eteenpäin.

6. Rekisteröinti on valmis, oletuksena sivu ehdottaa siirtymistä katsomaan oman tilin tietoja. Seuraavaksi siirrytään my account -sivulle katsomaan oman tilin tietoja.

7. Jotta PayPal-tilin käytön pääsee aloittamaan, tarvitsee palvelulle varmentaa sekä sähköpostiosoite että juuri liitetty luottokortti. Sähköpostin varmennus hoituu käväisemällä katsomassa PayPalin lähettämän varmennussähköpostin "Link now" -painiketta, jonka jälkeen käyttäjä ohjataan PayPalin sivuille takaisin, ja ohjeen mukaan sivulla etenemällä saa muutaman klikkauksen jälkeen varmennettua sähköpostiosoitteensa.

Käy klikkaamassa sähköpostistasi PayPal-tilin sähköpostin aktivointilinkkiä


8. Luottokortin varmennus onnistuu PayPalin my accounts - sivulta. Sivulla pitäisi näkyä "Status: Unverified" kohta, jonka perästä klikkaamalla "Get verified"-painiketta sinut ohjataan luottokortin varmennukseen. Luottokortin varmennuksessa käyttäjän täytyy käydä katsomassa verkkopankista PayPalin veloittaman 1,5e tilitapahtuman viestistä nelinumeroinen tunnusluku, joka syötetään luottokortin varmennussivulle.





9. Kun luottokortti on varmennettu, PayPal-tili on valmis käytettäväksi!





Pääset muuttamaan tilisi tietoja My Account -välilehden Profile-painikkeen takaa, kuten lisäämään tai muuttamaan luottokortin tietoja tai sähköpostiosoitteita.



Nyt voit aloittaa PayPal-tilisi käyttämisen!

PayPal-tilillä maksaminen verkossa


Yhä useampi verkkokauppa tarjoaa nykyään maksuvaihtoehdoksi myös PayPal-maksun, ja maksaminen onnistuukin valitsemalla haluamansa tuotteen / tuotteiden jälkeen maksutilanteessa PayPalin, ja tämän jälkeen ohjeiden mukaan kirjaudutaan PayPal-tunnuksilla PayPalin sivuille. PayPal kertoo maksutilanteessa ostamasi tuotteen veloitettavan hinnan sekä tiedot. Joissain tilanteissa tilauksen postitusosoitteita ja muita tietoja voidaan muuttaa myös tässä vaiheessa. Maksutapahtuman hyväksymällä palaat takaisin aiemmalle sivulle, jossa sinua todennäköisesti kiitetään juuri syntyneistä kaupoista.

Jotkin verkkokaupat suostuvat lähettämään tuotteensa PayPal-tiliä käytettäessä vain PayPal-tiliin ilmoitettuun osoitteeseen väärinkäytösten estämiseksi, joten asiaa ei kannata pelästyä mikäli törmää tilanteeseen ettei pääse muokkaamaan vastaanottajan osoitetta. Suurin osa kaupoista kuitenkin saattaa esitäyttää vastaanottajan osoitekentät PayPal-tililtä saatujen osoitetietojen mukaan, mutta tietoja pystyy myös muuttamaan ennen maksun hyväksymistä.

Alla vielä muutama huomionarvoinen seikka:

  • Pidä PayPal-tilisi käyttäjätunnus sekä salasana mahdollisimman hyvässä tallessa, samoin kuin säilytät esimerkiksi luottokorttejasi ja verkkopankkitunnuksiasi, tunnukset ovat kuitenkin avain luottokorttisi käyttöä varten.
  • Maksutilanteessa ostokset maksetaan ensisijaisesti PayPal-tilillä olevalla katteella, jos katetta ei ole niin maksu veloitetaan suoraan luottokortilta. Luottokorttityypistä riippuen veloitus tapahtuu joko heti tai normaalilla suomalaisella luottokorttilaskullasi.
  • Myyjä ei saa koskaan tietoonsa luottokorttisi numeroa, vaan saa rahansa PayPalin maksusuorituksena. Täten ostaminen on luotettavaa ja turvallista kun luottokortin tiedot ovat vain PayPalin tiedossa vaikka palvelua käyttäisi useissa verkkokaupoissa.
Mikäli huomaat tässä ohjeessa virheitä, ole ystävällinen ja vinkkaa niistä osoitteeseen frequnator ät gmail piste com niin laitetaan ohjeet kuntoon.

Lisätietoja suoraan PayPalin sivuilta osoitteesta www.paypal.com


15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos selkeistä ohjeista.

Anonyymi kirjoitti...

Huonot neuvot. Siis mihin/miten se 4-numeroinen coodi syötetään???

Anonyymi kirjoitti...

miksiköhän tuo ei hyväksy minun visa electron korttia?

Anonyymi kirjoitti...

^^ pitää olla verkkomaksaminen aktivoitu jotta voi käyttää.

Anonyymi kirjoitti...

PayPal veloittaa luottokorttitiliäsi 1,5e maksun, jotta voi varmistua että olet luottokortin oikea haltija. Maksun saa takaisin varmistuksen jälkeen. Varmistus tapahtuu käymällä verkkopankissa katsomassa PayPalin veloituksen viestiä, viestissä on nelinumeroinen turvanumero, joka syötetään PayPal-tiliin jotta varmennus onnistuu. Varmennuksen jälkeen PayPal palauttaa veloittamansa summan.

Ei palauttanut kyllä tuota 1,5€ varmennuksen jälkeen.
Siellä se on ollut saldona jo monta kuukautta.

Anonyymi kirjoitti...

Mitens tuo varmistuminen, että tavara varmasti lähtee tilaajalle? Saako myyjä rahat ennen kuin on lähettänyt tuotteen?

Anonyymi kirjoitti...

hyvät ohjeet....kiitos

Anonyymi kirjoitti...

Osaatko vielä kertoa selkeesti kuinka maksaa PayPalilla. =) Olen nyt saanut laskun PayPaliin ja siellä näkyy summa dollareissa ja alla näkyy minun tilin tiedot euroissa. Mutta missään ei ole selkeästi "maksa" painiketta.

Anonyymi kirjoitti...

Paypalilla epäselvät ohjeet tai sitten kyseessä oli huono lontoon taitoni. Tili meni heti lukkoon kun syötin vääriä varmistuskoodeja. Nyt en tiedä miten saisin auki ja pääsisin uudelleen syötämään sen oikean visalaskusta löytyneen koodin. Pitääkö hankkia uusi luottokortti?

Anonyymi kirjoitti...

Todella epäselvät ohjeet varmistuskoodin antamiseen. kukaan ei ole pystynyt kertomaan mihin lokeroon tai sarakkeeseen toi 4-num. laskusta saatava varmistuskoodi pitää laittaa. pistäkää kuva ja näyttäkää se ettei kortti mene jumiin kun tulee kokeiltua eri vaihtoehtoja. kerran jumitin kortin mutta pyytämällä ne aukas sen mutta koodia ei uskalla näpytellä kun kaikki on jo kokeiltu

Hilskuuu kirjoitti...

Miksei saa valita vasemman puoleista vaihtoehtoa, jolla pystyy siirtämään tilisiirtona rahaa paypal-tilille?

Anonyymi kirjoitti...

Nämä ohjeet ovat vain luottokortille !? Eli ei nitään hyötyä ;(
Eipä näytä tulevan kommentteihin mitään palautetta..

J kirjoitti...

Electron käy myös ja toimii ihan samalla tavalla. Koodi lukee ainaki OP:ssa näin: "PP*1234CODE...." Ja tuo tähden jälkeinen osio 1234 on siis se koodi joka syötetään Paypaliin (siellä oikeassa reunassa lukee Verify my card tjsp). Ja siihen tulee sarake "Enter code here" ja se laitetaan siihen sarakkeeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Miksiköhän sivun luettavuutta on hankaloitettu valkoisella tekstillä mustalla pohjalla?

Anonyymi kirjoitti...

hei itellä visa electron kortti,kokeilin paypalia saada lyöntiin mutta en tiedä aktivoituiko se ja tuliko se käyttöön,koska itselläni ei ole verkkopankkia/nettipankkia ollenkaan,pitääkö tässä olla verkkopankkitunnukset/nettipankki?? niitäkun minulla ei ole

Lähetä kommentti